Wraz ze zmianą silnika forum (na wiele nowszy) wystąpiło kilka nowości i spraw na które warto zwrócić uwagę.
1. Podlinkowane obrazki
Ze względu na zmianę silnika forum, wiele schematów baz danych zostało zmienionych. Wszelkie podlinkowane obrazki [img] muszą zostać ponownie zreparsowane. Co to znaczy? Po prostu kliknijcie "Edytuj post" i "Wyślij" - nic więcej nie trzeba robić. Schemat linku zostanie ponownie "przetworzony" w bazie danych, dzięki czemu będzie się poprawnie wyświetlać.
2. Możliwość łączenia kont
Forum od teraz oferuje możliwość łączenia wielu kont. Dzięki ich podlinkowaniu, możecie w prosty sposób przełączać się między kontami, bez potrzeby wylogowywania i ponownego logowania. Można też podczas pisania postu, wybrać poniżej jako które konto publikujecie post. Przydatne dla MG oraz graczy z wieloma postaciami.
Przełączanie kont jest dostępne z poziomu menu użytkownika (awatar użytkownika w górnej belce). Tam znajdziecie odnośniki do kont.
Łączenie kont dostępne jest w poziomu ustawień konta, zakładka "Połączone profile".
3. Awatary
Stare awatary automatycznie skalują się do wymiarów 150x200px. Zalecam jednak aby zastąpić stare awatary, dostosowanymi dokładnie do tych wymiarów. W innym przypadku, wasze poprzednie obrazki mogą zostać błędnie zeskalowane, co w efekcie będzie "dziwnie" wyglądać.
4. Błędy techniczne i stylizacyjne
Na forum mogą wystąpić błędy natury technicznej, stylizacyjnej bądź tłumaczeniowej. O wszelkich błędach wymagających poprawy proszę mnie informować poprzez PW lub w tym temacie. Wszystkiego niestety sam nie wyłapię, jest tego zbyt wiele :)
5. Zmiany w mechanice forum
W związku z dużym przeskokiem technologicznym silnika forum, pewne rzeczy uległy zmianie, jak chociażby edytor postów. Po prostu musicie się na nowo przyzwyczaić :) Jeśli brakuje wam jakiegoś BBCode, zgłoście to do mnie, a może uda się go dodać.
Warto tutaj wspomnieć o różnicy między znacznikiem [img] a [image]. Ten pierwszy jest wbudowanym znacznikiem, który ma problem ze współpracą z ['center'] (apostrof dodany ponieważ centrowało mi tekst), dlatego zrobiłem niestandardowy znaczniki [image] który działa identycznie, ale współgra z wyśrodkowaniem.
Ważne informacje po przeniesieniu forum
2Przypominam, że każde multi należy zgłosić administracji PRZED zrobieniem nowego konta.
4Ciekawostka. Istnieje system oznaczania użytkowników w postach (oni dostają powiadomienie)
Działa to na zasadzie:
Wpisujecie np. "@S" i wyskakuje wam mini okienko z wyborem użytkownika którego chcecie oznaczyć, np. @Szaman
I już. On dostaje powiadomienie i się wkurza... xD
Działa to na zasadzie:
Wpisujecie np. "@S" i wyskakuje wam mini okienko z wyborem użytkownika którego chcecie oznaczyć, np. @Szaman
I już. On dostaje powiadomienie i się wkurza... xD
6Znaczy dokładnie taki sam ping jak na Discordzie
@Szaman wkurzaj się :P
@Szaman wkurzaj się :P
9Pokorne pierwsze wrażenia - avatar za mały, tło do panelu tekstowego koniecznie i przyciski "odpowiedz" "cytuj" itp do zmiany
10Jest duży problem z wchodzeniem przez telefon.
Avie strona zupełnie się nie ładuje. Sharon rozjeżdżają się grafiki.
Avie strona zupełnie się nie ładuje. Sharon rozjeżdżają się grafiki.
11I nie wyświetla mi się lista użytkowników w panelu administracji. Znaczy wyświetla się na biało ... -.-
13Zwiększenie ilości postów na czacie by się przydało. Można zmniejszyć wielkość poszczególnej komórki też (o ile to nie jest jakieś wielkie grzebanie)
15Kochani ode mnie dwa słowa co do panelu powiadomień:
jeśli się wykrzacza, proponuję go olać. To taki gadżet z serii "wodotrysków" - nie jest bezwzględnie potrzebny, bo przecież nieprzeczytane czy nowe posty wyświetlają nam się tu:

Kolejnym zbędnym gadżetem, powielającym powiadomienia, a zupełnie niefunkcjonalnym, jest ten pasek na dole:

Też go proponuję wywalić. Ja nie zainstalowałam tego panelu powiadomień w wersji beta i żyję, a nawet wiem, czy są nowe posty na forum.
jeśli się wykrzacza, proponuję go olać. To taki gadżet z serii "wodotrysków" - nie jest bezwzględnie potrzebny, bo przecież nieprzeczytane czy nowe posty wyświetlają nam się tu:

Kolejnym zbędnym gadżetem, powielającym powiadomienia, a zupełnie niefunkcjonalnym, jest ten pasek na dole:

Też go proponuję wywalić. Ja nie zainstalowałam tego panelu powiadomień w wersji beta i żyję, a nawet wiem, czy są nowe posty na forum.